Blogg

Verdensdagen for psykisk helse

 

Mental helse er mer relevant enn noen gang, spesielt etter en tøff koronapandemi.
For 30 år siden ble det opprettet en egen dag for å sette lys på nettopp dette.
10.Oktober er datoen vi markerer psykisk helse internasjonalt.
Det er også denne tiden av året som går mot mørkere tider.
Nordmenn sliter mer med mental helse om vinteren enn om sommeren.  

I sammenheng med Verdensdagen for psykisk helse har vi samlet 5 tips du og dine kan bruke for å gjøre ting litt lettere:

1.      Kom deg ut
Vi mennesker er ikke laget for å sitte inne. Mange bruker mye tid inne på kontoret, skolen eller jobb. For den psykiske helsen er det viktig å komme seg ut hver dag. Ta deg en spasertur om morgenen eller etter jobb. Å komme seg ut bland naturenes elementer kan være forfriskende for kropp og sjel. Akkurat som nattes søvn har hjernen og kroppen din godt av frisk luft og dagslys.

2.      Gode relasjoner
Venner og menneskelige relasjoner er noen av de viktigste tingene som kan påvirke den mentale helsen. Hvis vi går lenge uten å snakke med andre kan vi bli deprimerte. Hils på naboen din, si hei når du går forbi folk ute, og gjerne slå av en prat med postmannen.

3.      Del problemer med andre

Hvis man sitter inne med et problem kan det være godt å dele det med noen man stoler på, og få flere synspunkter på ting. Husk at det er lov å ha dårlige perioder, og disse kan bli lettere hvis man deler de med andre.

4.      Sjekk opp vitaminer og mineraler
Mange går rundt med enten for lite eller for mye næringsstoffer i kroppen. Det kan være en lurt å høre med fastlegen om anbefalinger hvis du ofte føler deg nedstemt eller deprimert.

 

5.      Meditasjon
Å virkelig bli kjent med seg selv og det man føler er både forebyggende og kan hjelpe mot vonde følelser. Meditasjon kan være en fin måte å gjøre dette på uten at det går ut over lommeboken. Finn en passende meditasjon for deg på YouTube eller Google!

Valentines gave til kjæresten?

 

Valentines gave til han eller henne er ikke alltid like lett. Gode minner og kjærlighet er det de fleste forbinder med Valentine, og man vil at denne dagen skal bli så fin som mulig.
Å knytte et sterkt bånd til din utvalgte er en del av å være en god kjæreste.
Man kan gjøre en opplevelse sammen som å dra ut å spise, eller ta en telttur i skogen.
Noen foretrekker også å se en film på sofaen med noe god snacks og blomster.  

Uansett hva dere velger å gjøre vil det viktigste være å vise at man setter pris på hverandre. Under Overflaten Kjærester er et kortspill for nettopp dette. Kortene er designet på en måte som får dere til å kjenne dypet i hjertene til hverandre.
Spillet er fylt med morsomme, spennende og romantiske spørsmål slik at deltagerne virkelig kan forstå hva de føler for den andre.

Overrask din kjære med en gave som kommer til å gjøre dagen uforglemmelig!

 

https://www.underoverflaten.com/product/underoverflaten-kjaerester/

Det er én ting du og jeg har til felles, og det er en mental helse. Til å være den eneste tingen mange av oss har til felles, kan vi lure på hvorfor vi ikke snakker mer om den. Jeg har en teori, og det er at foran “mental helse” har vi et stumt ord, som bokstaven “p” har i psykisk helse, og det er dårlig. Dårlig mental helse. Når vi snakker om mental helse, er det som oftest negativt ladet. Når det står skrevet om den mentale helsen til unge voksne i media, så er det
statistikk på hvor mange unge som har fått verre mental helse. Aldri hvor mange som faktisk har det bra.

 

Det er ikke rart vi unge avviker fra å prate om
mental helse, da det eneste vi vet er fokuset på de som ikke har det bra.

Har du det dårlig psykisk? Snakk om det.

Den setning er en gjenganger over alt, og misforstå meg rett. Den er viktig. Men vet du hva som også er viktig?

Har du en mental helse? Snakk om det.

 

Vi ønsker å normalisere det å snakke om hvordan
du har det, enten det du har det bra eller du har det dårlig. Utluftning av
personlig psykiske helse skal ikke være forbeholdt de med dårlig mentale helse, den skal være for alle. Åpenhet rundt hvordan man har det er faktisk livsviktig. Det er dette vi ønsker å fremme. Vi vil hjelpe med å fjerne stigmaet rundt det å snakke om mental helse, ønsket vårt er å få flere til å prate om det og at det skal bli en hverdagslig samtale.

 

Hvorfor er det
viktig å snakke om sin psykiske helse?

Vi tror at det hjelper å prate med andre om hvordan du har det. Mental helse er så nært og kjært for mange, og med en gang man åpner seg opp kan man føle på at man blottlegger seg, slipper ut sine innerste følelser og mister litt kontrollen fordi det ikke lengre bare er ditt. Men det er helt ok. En vanlig reaksjon når man skal prate om personlige ting er å begynne å le, man blir ukomfortabel, og det tror jeg er fordi vi ikke gjør
det nok. Vi er ikke vandt til å prate om ting som er ubehagelige, så vi tyr til
latter som en forsvarsmekanisme for å lette på stemningen. En ganske normal reaksjon når man skal prate om noe som man synes er ukomfortabelt, jeg gjør det samme selv, og har nå innsett hvor interessant det egentlig er å ha en slik reaksjon til det. Hvorfor synes vi det er så ubehagelig?

 

Det å åpne seg opp om sine innerste tanker og følelser vil hjelpe deg å komme nærmere hverandre, og det kan jeg si med hånden på hjertet at er sant. Jeg hadde den klassiske reaksjonen med latter da jeg skulle fortelle venninnene mine om noe personlig, men etter jeg hadde fortalt
dem det så følte jeg på en forståelse. De forstod meg, og hvordan jeg hadde det, og i stedet for å være likegyldige til saken så spurte de “Hvordan kan vi hjelpe?”. Så det er faktisk slik at det å åpne seg opp, fører deg nærmere andre. Det er i vertfall verdt et forsøk, og hvis du ikke får lik reaksjon som jeg fikk, så kan du kanskje spørre deg selv om de vennene er verdt å ta vare på.

Handlekurv